Vegan κέικ με λεμόνι: Ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και πλούσιο σε βιταμίνη C – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ

Vegan κέικ με λεμόνι: Ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και πλούσιο σε βιταμίνη C - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά:

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σ. άμυλο καλαμποκιού
  • 1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • ¾ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ⅓ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ⅔ φλ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, συν 1 κουταλιά της σούπας
  • 2 ½ κ. γλ. ξύσμα λεμονιού, χωρισμένο
  • 2 ½ κ. σ. χυμό λεμονιού, χωρισμένο
  • 1 φλ. ζάχαρη ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Στρώστε το κάτω μέρος μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ 8 ιντσών με λαδόκολλα και απλώστε σε αυτή λίγο βούτυρο
  3. Χτυπάτε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε την κρυσταλλική ζάχαρη, το λάδι, 2/3 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου, 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού και 1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  5. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα της ζάχαρης και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν
  6. Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα του κέικ
  7. Ψήστε το κέικ μέχρι να ροδίσει για 25 με 30 λεπτά
  8. Αφού ψηθεί αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά προτού το ξεφορμάρετε
  9. Στην συνέχεια, αφήνετε να κρυώσει εντελώς στη σχάρα, περίπου 45 λεπτά και το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  10. Χτυπάτε τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν
  11. Χτυπάτε με το σύρμα την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας γάλα αμυγδάλου, 1 κουταλάκι του γλυκού τη φορά, μέχρι το γλάσο να φτάσει στην επιθυμητή συνοχή
  12. Περιχύνετε με το γλάσο το κέικ που έχει κρυώσει και σερβίρετε

Οφέλη

Το κέικ λεμονιού είναι ιδανικό για τους ανθρώπους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αλλά και για εκείνους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Έχει 269 θερμίδες, 2,7 γρ. πρωτεΐνης, 47,3 γρ. υδατάνθρακες, 0,8 γρ. φυτικές ίνες, 27 γρ. σακχάρων, 7,8 γρ. λιπαρών- εκ των οποίων 1,1 γρ. κορεσμένα.

Λεμόνι

Από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του λεμονιού είναι πως αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, αφού ένα λεμόνι παρέχει περίπου 31 mg βιταμίνης C, που είναι το 51% της ημερήσιας πρόσληψης. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που πιστεύεται ότι κάνει καλό στην καρδιά σας. Οι φυτικές ίνες και οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα λεμόνια συγκεκριμένα η εσπεριδίνη και η διοσμίνη έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

Πολλοί ειδικοί προτείνουν το λεμόνι ως τροφή απώλειας βάρους και υπάρχουν μερικές θεωρίες που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Μια κοινή θεωρία είναι ότι οι διαλυτές ίνες πηκτίνης σε αυτά διαστέλλονται στο στομάχι βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ενώ άλλες δείχνουν ότι οι φυτικές ενώσεις στα εκχυλίσματα λεμονιού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της αύξησης βάρους με διάφορους τρόπους

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρά κομμάτια που σχηματίζονται όταν τα απόβλητα κρυσταλλώνονται και συσσωρεύονται στα νεφρά σας. Είναι αρκετά κοινή πάθηση και τα άτομα που την παθαίνουν μία φορά ενδέχεται να την εμφανίσουν ξανά. Το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά αυξάνοντας τον όγκο των ούρων και αυξάνοντας το pH των ούρων, δημιουργώντας ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Συγχρόνως, το λεμόνι φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην σιδηροπενική αναιμία. Πρόκειται για μία αρκετά συχνή νόσο που εμφανίζεται όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό σίδηρο από τα τρόφιμα που τρώμε. Το λεμόνι περιέχει σίδηρο, αλλά κυρίως προλαμβάνουν την αναιμία βελτιώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές τροφές.

Το έντερο απορροφά το σίδηρο από το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι, γνωστός και ως αιμικός σίδηρος, πολύ εύκολα, ενώ ο σίδηρος από φυτικές πηγές όχι τόσο εύκολα. Ωστόσο, αυτή η απορρόφηση μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση βιταμίνης C και κιτρικού οξέος. Επειδή τα λεμόνια περιέχουν τόσο βιταμίνη C όσο και κιτρικό οξύ, μπορεί να προστατεύουν από την αναιμία διασφαλίζοντας ότι απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας.

Εν κατακλείδι, καθώς το λεμόνι αποτελείται από περίπου 10% υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή διαλυτών φυτικών ινών και απλών σακχάρων μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να επιβραδύνουν την πέψη των σακχάρων και των αμύλων. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 



Source link