Vegan μουσακάς με κιμά από σόγια και φακές: Ένα πιάτο πεντανόστιμο και υγιεινό – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ

Vegan μουσακάς με κιμά από σόγια και φακές: Ένα πιάτο πεντανόστιμο και υγιεινό - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά

  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
  • 2/3 του φλιτζανιού φακές
  • ½ τι δεν κινόα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια θρυμματισμένα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα μαζί με τα κοτσάνια
  • Σκόρδο ψιλοτριμμένο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι αποξηραμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • Κουταλιά της σούπας πάπρικα σε σκόνη
  • 8 λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες
  • Δύο βάζα σάλτσα τομάτα
  • 3 με 4 φλιτζάνια νερό
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 2- 3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • Θαλασσινό αλάτι και πιπέρι
  • Παρθένο ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • Ελληνικό γιαούρτι
  • Ελιές

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε τις φέτες μελιτζάνας σε άφθονο αλάτι και τις αφήνετε να μαλακώσουν στο σουρωτήρι. Αφήνετε τις φακές και την κινόα να μουλιάσουν στο νερό.
  2. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σε μπόλικο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα μανιτάρια και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μυρωδικών και αλατοπιπερώνετε
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο τη Δάφνη και τα αποξηραμένα μυρωδικά και αφού χαμηλώσετε τη φωτιά προσθέτετε τη σόγια και ανακατεύετε
  4. Σειρά έχουν οι στραγγισμένες φακές και η κινόα τις οποίες βάζετε στο υπόλοιπο μείγμα μαζί με την πάπρικα τις λιαστές ντομάτες, τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τις ψιλοκομμένες τομάτες
  5. Τώρα προσθέτετε αρκετό νερό ώστε τα όσπρια να έχουν χρόνο να βράσουν και σκεπάζετε. Στην πορεία Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα.
  6. Θερμαίνεται το φούρνο στους 180 και κόβετε σε κύβους τις πατάτες
  7. Τις βράζετε λίγο μέχρι να μαλακώσουν και τις βάζετε στο ταψί
  8. Ξεβγάζετε τις μελιτζάνες για να φύγει το αλάτι
  9. Ρίχνετε ελαιόλαδο στις πατάτες και προσθέτετε τον κιμά από σόγια και όσπρια που φτιάξατε προηγουμένως.
  10. Από πάνω τοποθετείτε τις μελιτζάνες και τις φέτες ντομάτας και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο
  11. Βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
  12. Σερβίρετε και γαρνίρετε με γιαούρτι λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ελιές

Tips

Τη συνταγή μπορείτε να βάλετε και 2 κουταλιά της σούπας κρασί μέσα τις φακές και την κινόα που βράζουν για να έχουν μία πιο έντονη γεύση.

Οφέλη